Afazi, genellikle bir inme ya da kafa travması sonucunda aniden ortaya çıkan ve beynin dilden sorumlu alanlarının hasarlanmasından kaynaklanan bir dil bozukluğudur. Bu dil bozukluğu temel olarak tutuk ve akıcı afazi olarak ikiye ayrılır.
Artikülasyon bozukluğu; seslerin yanlış üretilmesi durumudur. Çocuk /kapı/ yerine /tapı/; /ayakkabı/ yerine /ayabbadı/ diyebilir bu nedenle artikülasyon bozuklukları konuşma anlaşılırlığını olumsuz yönde etkileyen başlıca faktörlerdendir.
Disleksi; Okuma Bozukluğu olarak Öğrenme Bozuklukları içinde tanımlanır. Diğer öğrenme bozuklukları; Matematik Bozukluğu ve Yazılı Anlatım Bozukluğu’dur.
Bu rahatsızlığı olan çocuklar tipik olarak konuşma sırasında bazı sesleri atlama, yerine başka sesler söyleme veya düzensiz söyleme eğilimindedir. Örneğin Hasan yerine Hasa denilmesi, kap yerine pak denilmesi, “kitap” yerine bir sefer “kipat”, bir sefer “tipak” diyebilir ve bazı seslerin çıkartılamaması tarzında olabilir.
Bir çocuk duygu ve düşüncelerini aktarmak için gerekli dilbilgisine sahip olabilir fakat konuşma organları (dil, dudak vb.) işlevini gerektiği şekilde yerine getiremediğinden konuşamayabilir.
Dil ve konuşma gelişimini engelleyen faktörler arasında işitme kaybının varlığı mutlaka yer almaktadır çünkü dil ve konuşma gelişiminin sağlıklı bir şekilde gerçekleşebilmesi için en önemli faktörlerden birisi de sağlıklı bir işitmenin olmasıdır.
İşitme kaybı; doğum öncesi ya da doğum sonrası meydana gelen nedenlerle, kulağın ses duyma özelliğini kısmen veya tamamen kaybetme durumuna denir. İşitme kaybı bireylerin dil gelişimini, iletişim becerisini, sosyal becerilerini ve akademik başarısını olumsuz etkileyen bir durumdur.
Kekemelik, konuşmanın akıcılığı ve ritmi ile ilgili bir iletişim bozukluğudur.Akıcı konuşmada ritim ve zamanlama büyük önem taşır. Hız, vurgulama ve doğru yerde duraklamalar açısından farklılıklar olsa da akıcı konuşmada sözcükler ve sözcük grupları kendiliğinden akar.
Motor konuma bozuklukları nörolojik bir bozukluk nedeniyle kişinin konuşma eyleminde meydana gelen bozukluklardır. Oluşan nörolojik bozukluk sonucu kişinin konuşmayı planlama, programlama, kontrol etme, düzenleme süreçlerinde güçlükler görülmektedir.
Travmatik beyin hasarı, kafanın ani ve şiddetli bir şekilde bir nesneye çarpması ( kalorifer gibi) ya da bir nesnenin kafatasını delerek beyin dokusuna zarar vermesi (çivi gibi) sonucu ortaya çıkan beyin yaralanmalarıdır.
Dudak damak yarıkları, bebeğin anne karnındaki gelişimi sırasında dudak ve damağı oluşturan yapıların çeşitli sebeplerle tam birleşmemesi sonucu meydana gelmektedir. Yer olarak sadece dudakta, sadece damakta veya her ikisinde de görülebilir.
WhatsApp us